Ortak Alan Kuralları

Ortak Alan Kuralları

Ortak Alan Kuralları

İstanbul Sarayları Toplu Yapı Site Yönetimi olarak görevimiz; modern yaşam mekânlarının ihtiyaç duyacağı her türlü hizmeti sizlere kusursuz sunmaktır.Hizmetlerimizi yürütürken sizlerden gelen talepleri değerlendiriyor ve düşüncelerinize önem veriyoruz.

Toplu yaşam bazı hassasiyetleri gerektirir. İstanbul Sarayları çalışanları, toplu yaşam kurallarının en iyi şekilde uygulanması için gerekli hassasiyeti göstermeye çalışıyor. Ancak bu konuda sizlerin de yardımına ihtiyacımız var. Gelin bu hassasiyeti beraber gözeterek İstanbul Sarayları’nda muhteşem bir ortam oluşturalım.

Kat Malikleri, ortak yerleri aşağıda gösterilen sınırlamalara riayet etmek şartıyla, kullanma hakkına sahiptirler.

a) Bağımsız bölüm malikleri, irtifak hakkı sahipleri, kiracıları intifa veya sükna hakkı sahipleri yahut bunların geçici yahut devamlı misafirleri, blok yapı inşaat sahası dışında kalan bahçesinin hiçbir yerine hiçbir şekil ve surette otomobil bırakamazlar, park edemezler (Otopark olarak tahsis edilen alanlar hariç).

b) Bağımsız bölüm malik ve kiracıları, dış cephelere, balkonlara, ana girişe, kat aralarındaki boşluklara, çatıya, kendi bağımsız bölümlerinin camlarına, kendileri veya emlakçılar tarafından kiralık, satılık vs. gibi hiçbir şey asamaz, yazı yazamazlar. Pano asamazlar, direk ve benzerlerini dikemezler.

c) Proje müellifi olan Sinpaş GYO A.Ş. ve site yönetiminin uygun gördüğü yerler dışında bir yere klima dış ünitesi monte edemezler. Site yönetiminin onay vermemesi veya ilgili kat maliki veya kiracının site yönetiminin bilgisi dışında klima dış ünitesi veya buna benzer herhangi bir ekipmanın dış cepheye monte edilmesi sonucu tüm yasal haklar saklı kalmak şartı ile, ilgili şahsın binanın dış cephe izolasyonuna veya boyalara veya başka bir bağımsız bölüm malikinin veya site yönetiminin uğrayacağı zararlar buna sebebiyet veren bağımsız bölüm maliki tarafından karşılanır.

d) Kendi bağımsız bölümlerini randevu evi, kumarhane veya benzeri gibi ahlak ve adaba aykırı bir şekilde kullanamazlar.

e) Bağımsız bölümlerin balkon ve pencerelerinden halı, kilim vb. şeyler silkeleyemezler, su ve benzeri şeyleri dökemezler, çöp atamazlar, pencere içlerinde kuşlara yem veremezler, kedi köpek gibi hayvanlara yemeleri için yiyecek maddelerini pencereden atamazlar. Kurutmak maksadıyla da olsa çamaşır balkonlarının haricinde, binaların dış cephesine veya dıştan görülebilecek yerlerine ve bahçelere çamaşır asamazlar.

f) Kendi bağımsız bölümlerinde diğer kat maliklerini rahatsız edecek şekilde gürültü yapamazlar, gece geç saate kadar süren toplantılar tertip edemezler, nişan, düğün gibi toplantılarda diğer kat maliklerini rahatsız etmemeye özen göstermek zorundadırlar.

g) Kat mülkiyeti kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerini, gösterilen kullanım biçimi dışında, başka hiçbir maksat için kullanamazlar, başka maksatla kullanılmak üzere kiralayamazlar, satamazlar.

h) Mesken olarak kullanılacağı belirtilen bağımsız bölümlerini, hiçbir şekilde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kuramayacakları gibi, sinema, tiyatro, kahvehane, kulüp, bar, dans salonu, pavyon, elektronik oyunlar salonu vs. gibi eğlence yerleri ile, sendika, dernek, resmi daire, kurshane, lokanta, pastane vs. gibi ve imalathane, boyahane, temizleyici, dükkan, galeri, butik vs. gibi işyerleri, spor, bale, moda salonu, kuaför salonu, kreş, çocuk yuvası gibi iş yerleri kesinlikle açamazlar. Meskenler büro (Doktor, Avukat, Muhasebe vs.) için dahi olsa mesken dışında kullanılması kesinlikle yasaktır. Meskenlerde hangi maksatla olursa olsun kurs açılamaz. Bu bağımsız bölümler münhasıran mesken olarak kullanılır. Her ne nam altında olursa olsun işyeri olarak kullanılamaz, düzenlenemez, tabela asılamaz. Tüm kat malikleri bu duruma muvafakat eder.

ı) Site çevresi çevrili olup, giriş-çıkış tek veya daha fazla noktadan kontrollü olarak sağlanacaktır. Bu nokta, site güvenlik görevlilerince 24 saat koruma ve denetim altında tutulacaktır.

i) Bağımsız bölümlerde köpek vs. hayvan beslenmesi, ancak komşuluk hukuku ve hüsniyet kaidelerine aykırı olmamak, bahçede veya site dahilinde veya bağımsız bölüm balkonlarında bu hayvanları bulundurmamak, bağlamamak şartı ile mümkündür. Bu konuda ana şart bu gibi hayvanların gerek blok yapılarda, gerek ana taşınmazda ve gerekse Sinpaş GYO İstanbul Sarayları Toplu Yapı’daki diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız etmemek ve ortak alanlara zarar vermemektir. Aksi takdirde bu gibi hayvanları bulunduramazlar.

j) Bağımsız bölüm malikleri, hiçbir şekilde, çatıya, balkonlara, dış cepheye, bahçe alanlarına veya buna benzer yerlere site yönetimince konulan mevcut çanak antenler dışında farklı veya ilave çanak antenleri, telsiz antenleri, TV antenleri, takamazlar, bayrak flama, reklam panosu veya ilan aşamazlar.

k) Bağımsız bölümleriyle, eklenti ve ortak yerlerde patlayıcı veya pis kokulu veya radyoaktif maddeler bulunduramazlar ve diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapamaz, toz çıkartıcı çalışmalarda bulunamazlar.

l) Bağımsız bölüm malikleri sitede ikamet eden diğer komşularının rahat ve huzurlarını temin maksadı ile resmi tatil günlerinde konutlarında dekorasyon, tadilat veya tamirat gibi çalışmalar yapamazlar.

m) Bağımsız bölümlerinde, Türkiye Sigorta Yangın tarifesinde “Bina içinde fiyat zammı” gerektirecek “Yangın ihtimalini arttırıcı veya yangın vukuunda kolay ve ağır hasar verici mahiyette” olan bilumum maddelerin bulundurulması, yasaktır.

n) Bağımsız bölüm malikleri, diğer bağımsız bölümlerde, eklenti ve ortak yerlerde meydana gelen arızaların giderilmesi için ve/veya periyodik bakım gerekmekte ise, kendi bağımsız bölümlerine girilmesi gerekiyorsa buna müsaade etmek mecburiyetindedirler. Ancak bu gibi işlerin taraflarca en uygun zamanda yapılması gerekir. Bu nedenle bağımsız bölüm malikleri veya orada oturanların zarar görmeleri halinde, lehine müsaade edilen tarafın bu zararı derhal ödemesi ve zararı gidermesi zorunludur.

p) Yukarıda yazılı kullanma ve faydalanmaya ilişkin hususlar bu yönetim planında, Kat Mülkiyeti Kanununda öngörülen hak ve mükellefiyetler, bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sıfatla oturanlar ile faydalananlar tarafından da aynen yerine getirilmek mecburiyeti vardır. Bağımsız bölüm malikleri kiracılarına işbu yönetim planından ana gayrimenkule ait yönetim planından bir nüsha vermek ve kira kontratına buna ait hüküm koymak zorundadırlar.

r) Bağımsız bölüme tahsisli ve/veya bağımsız bölümün eklentisi-içeriğinde bulunan kat bahçeleri ile ilgili olarak, bu alanlarda yalıtımlar, sulama sistemleri ve toprak serimi yapılmış olarak müşteriye teslim edilecek olup çimlendirme müşteri tarafından yapılacaktır. Müşteri bu alanda kendisine konut teslimi sırasında teslim edilen çim tohumları ile ve /veya gerektirmesi halinde daha sonra kendisinin temin edeceği çim tohumları ile çimlendirme yapmak zorundadır. Bu alanlar kat bahçesi niteliğinden başka bir amaç ile kullanılamaz, değiştirilemez, boşaltılıp içerisi doldurularak teras üstü, etrafı kapatılarak kapalı mekan oluşturulamaz. Projenin ve sitenin görsel ve estetik anlamda ortak değeri olması sebebi ile otlanma, mantarlaşma ve bunun gibi olumsuz görüntülere engel olunacak şekilde bakımı ve idamesi kat maliki tarafından sağlanacaktır. Bu alanlarda yalıtıma zarar vermeden, sulama sistemine zarar vermeden çim haricinde kök yapmayan çalı ve mevsimlik türü bitkilerle bitkilendirme yapılabilir. Aksi taktirde yalıtımlarda oluşacak zararlar ve yalıtımda oluşacak deformasyondan kaynaklı ortak alanlarda, diğer bağımsız bölümlerde oluşacak zararlar bu maddelere uymamış kat maliklerince karşılanacaktır. Ayrıca Kat bahçesindeki mevcut yeşil alan dışında, diğer alanlara ilave olarak yerleştirilecek saksılar için her 1m2.lik alana 1 adet olmak üzere ( aralarında 1’er m mesafesi olan ) 200 kg ağırlığı geçmeyecek şekilde saksı yerleşimi, site yönetimi onayı alınarak uygulanabilir. Kat malikinin konutunu teslimden 3 ay içerisinde bahçe peyzajını yapmış olmalıdır.
Tüm bunlara uyulmaması halinde cezai işlem uygulanacak olup doğan tüm zarar kat malikinden tahsil edilecektir.

s) Kendilerine bahçe alanı tahsis edilen bağımsız bölümler bu alanlara inşaat ve imalat yapamazlar. Sınırlarını kagir duvar, parmaklık, paravan veya bunlara benzer herhangi bir malzeme ile çeviremezler. Sadece bahçe sınırlarını küçük çocuk güvenliği ve evcil hayvan sebebi ile sınırlandırılması talebi halinde Hmax =90 cm yüksekliğinde ve sınır bitkisi içerisinde(bahçe sınırı içinde) olacak şekilde, site yönetimince ve müellifçe belirlenen modelde çit yapılabilecektir. Bu imalat site yönetimi karar defterine işlenmesi ile mümkündür. Site yönetiminin belirleyeceği bitkilerle bölme yapabilirler.

Bu bahçelerde yapılacak aydınlatma müşterinin isteği halinde müşteri tarafından yaptırılacak olup müellif firmaya başvurulması halinde, müellifin vereceği şartname veya projeye uygun olarak yapılabilir. Kendilerine bahçe alanı tahsis edilen bağımsız bölümlerin bahçe alanlarında bitkilendirme ve yapısal sınırlandırmaları ve içerikleri Kullanım Tahsisi Bahçe Alanları ve Peyzaj Mimarisi Yönetmeliği‘nde tanımlanmıştır.

Tahsis edilen mekanlardaki havuzların havuz fonksiyonu korunacak olup içerisine dolgu yapılarak teras vb. mekan ve/veya etrafı –üstü kapatılarak kapalı mekan oluşturulamaz. İlgili bağımsız bölümce sadece havuz niteliğinde kullanılabilecektir, sürekli olarak temiz tutulacaktır. Havuz suyunun boşaltılması durumunda bağımsız bölüm sahibince tedarik edilen koruyucu örtü ile kapatılacaktır.